Hvor mye koster unødvendige avbrytelser?

Visste du at 20-30% av eposter og avbrytelser er UNØDVENDIGE?

Og at de koster virksomheter store summer - sånn cirka NOK 130.000 / ansatt / år?*

Deg personlig koster UNØDVENDIGE avbrytelser kanskje mer enn du er klar over.

Akkurat som nesen tilpasser seg og venner seg til en ubehagelig lukt, kan det være at du ikke legger merke til hva alle avbrytelser gjør med deg. Du, som de fleste, har tilpasset deg.

Men, akkurat dette synes jeg ikke du skal bare godta og tilpasse deg, fordi det kan gå kraftig ut over, og redusere, hva du ellers ville kunne få til. Det er dumt - og unødvendig. 

Hva gjør avbrytelsene med deg? De gjør at vi i snitt switcher oppgave hver 11. minutt. 

Det du trenger å vite er at det koster mye tid og energi og få tilbake kognitiv fokus. Jo mer kompleks oppgave du holder på med, jo viktigere er det at du beholder fokus til du blir ferdig.

Er det mengden oppgaver og at du er travel - eller følelsen av å ikke bli ferdig med det du har begynt på, som stresser deg mest? Akkurat. Når vi ikke blir ferdige og har ti baller i luften, mister vi fort oversikten - og det stresser oss veldig. 

Alle avbrytelser har en direkte (ofte negativ) påvirkning på produktivitet, mental kapasitet, og mestringsfølelse. Det er det som koster virksomheter cirka NOK 130.000 / ansatt / år*.

Så beskytt deg mot de som er unødvendige - og om du er leder, beskytt dine medarbeidere mot unødvendige avbrytelser.

Du kan for eksempel slå av pop-upen som varsler når det kommer inn epost i Outlook.

Se for deg at du sitter og skriver en rapport eller presentasjon.. Pling! Pop-upen viser en epost. Du blir litt nysgjerrig, kikker litt, og kanskje åpner du den til og med. De fleste gjør nemlig det, og besvarer eposten omgående.

Det som da skjer er at du switcher oppgave, begynner på noe nytt (blir kanskje ikke ferdig med den fordi du blir avbrutt av noe annet, og heller ikke ferdig med det du holdt på med først)..

Parallelt med det ringer telefonen, du får en sms, og noen banker på døren... Avbrytelser. Noen er nødvendige. Noen unødvendige. 

Så, når du holder på med noe viktig som krever kognitiv fokus - skru av, beskytt deg, lukk døren, gå til et stille rom.. så du slipper switche. Du tjener på det.

Du blir mer effektiv, sparer mental fokuskapasitet (som dessverre er begrenset), og øker din livskvalitet. Prøve én, to uker og se hvordan det påvirker deg?

PS. Denne artikkelen er hentet fra ukens Lyntips som du kan melde deg på her
Scroll litt ned..

Hilsen fra Efwa

Kilde: Zeldes et al. (2007) 'Why we can't afford to ignore it longer'

Close

Book et uforpliktende møte med Efwa for å drøfte deres situasjon